Oryginalny przepis na Kimchi

Hej Dziewczyny!
Co prawda dzisiaj miał się pojawić post porównujący kosmetyki popularne w USA z koreańskimi, jednak wiele z Was pytało mnie o przepis na Kimchi, stąd postanowiłam dzisiaj Wam go przedstawić :)



Przepis na Kimchi

Składniki:
-2 kg kapusty pekińskiej
-2 małe marchewki
-1/2 białej części pora
-1/2 pęczka szczypiorku
-1/2 kwaśnego jabłka
-1/2 białej rzodkwi
-1/2 cebuli
-1 główka czosnku
-2-3 cm kłącza imbiru
-1/2 l wody
-1/4 szklanki mąki ryżowej
-2 łyżki cukru
-1/4 szklanki sosu sojowego (bez E621, E202, E150d)
-1 1/2- 2 papryczki chilli lub 1/3 szklanki chilli w płatkach
-1 szklanka soli kamiennej lub morskiej

Wykonanie:
  1. Kapustę pokroić wzdłuż nerwu i w poprzek (z każdego liścia wychodzi 4-6 dużych kawałków). Zasypać solą, wymieszać, odstawić na 30 min. W tym czasie przygotować pozostałe składniki.
  2. Por i marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić dość grubo.
  3. Jabłko, rzodkiew, cebulę, czosnek, imbir, chilli zetrzeć bardzo drobno,
  4. Ugotować kleik z wody i mąki. Dodać cukier oraz sos sojowy i zagotować.
  5. Do jeszcze ciepłego kleiku dodać papkę ze startych warzyw. (Jeśli używasz chilli w płatkach- dodaj je teraz).
  6. Opłukać kapustę i wymieszać z porem, marchewką i szczypiorkiem.
  7. W 5 litrowym słoju lub garnku kamionkowym układać warstwami kapustę z warzywami, polewając ją przygotowanym sosem.
  8. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 4-5 dni, a następnie przełożyć do mniejszych słoików i przechowywać w lodówce.

Zalety Kimchi

Kimchi to tradycyjne danie kuchni koreańskiej. W Korei kimchi jest popularną przystawką i ważnym elementem każdego posiłku.
Jest potrawą niskokaloryczną i bogatym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów: witaminy C, beta-karotenu, wapnia, żelaza i fosforu.

Dla nas Polaków, jest to doskonały zamiennik kiszonek (ogórki kisimy zazwyczaj tylko w sezonie), ponieważ kimchi możemy przygotować praktycznie przez cały rok.


Bardzo fajnie pokazuje przywiązanie Koreańczyków do tej potrawy program Martyny Wojciechowskiej „Kobieta na krańcu Świata”, gdzie w jednym odcinku  prowadząca nie może się nadziwić jak duże ilości kimchi potrafią produkować i chomikować koreańskie rodziny (specjalnie z tego powodu kupują gigantyczne lodówki do przechowywania).

Przepis, który dzisiaj Wam udostępniłam, zaczerpnęłam z książki „Młodziej, Piękniej, Zdrowiej”.


Jestem ciekawa czy ktoś z Was podjął się przyrządzenia Kimchi i jak Wam smakowało :)


Do zobaczenia za tydzień,
Iwona


Bibliografia:

Julia Bator „Młodziej, Piękniej, Zdrowiej”, wyd. Znak, Kraków 2017

Komentarze

Popularne posty